Megvalósult gyerekkori álom…

Posted on

Megvalósult gyerekkori álom…

Kb. 14-15 éves lehettem, amikor az IPM magazinban hihetetlen cikket olvastam egy különleges afrikai törzsről, a dogonról. Több évszázados mondájuk szerint az embereknek a tudást egy másik bolygóról érkező idegenek hozták el. Ezt a sztorit és az állítólagos bolygó meglehetősen pontos helyzetét egy francia antropológus írta le először az 1930-as években, amikor másfél évig a dogonok között élt. Az tény, hogy a szokásaik és ünnepeik egyetlen más afrikai törzséhez sem hasonlítanak, de a meséjüknek nem sokan adtak hitelt.


Jó húsz évvel később a csillagászok felfedeztek egy bolygót a Sirius csillag közelében. A különlegessége, hogy a Földről semmilyen távcsővel soha sem látható, mert mindig takarásban van. Közvetett módszerekkel azonban minden kétséget kizárólag bizonyították a létezését. Lássuk be, egy újabb bolygó felfedezése keveseket hoz lázba. Ennek is mindössze annyi érdekessége volt, hogy a dogonok már évszázadok óta ismerték.
Ez a dogonos cikk akkor engem annyira elvarázsolt, hogy megfogadtam, ha törik, ha szakad egyszer elmegyek a dogonok földjére.20 évvel később jött el az én időm, amikor is a Budapest-Bamako rallyval átszeltem a Szaharát és végre eljutottam Mali-ba. Ott húzódik a Bandiagara meredély, ahol a dogonok élnek. Bamakóból egy hétig tartó viszontagságos úton, egy csővázas hátizsákkal és mérhetetlen kíváncsisággal érkeztem meg Kani-Kombole-be az első dogon faluba, ami kb. úgy nézett ki mint manófalva. Azonnal elvarázsolt a hely és egyik ámulatból a másikba estem…

Ennek már lassan 10 éve, de az ott átélt élmények örökre nyomot hagytak bennem és máig töltekezem belőlük.

Október végén visszatérek a sivatagba és 7 bevállalós cégvezető hamarosan átélheti velem élete talán legizgalmasabb kalandját, ugyanis nomád vándorlásra indulunk a Szaharába. No internet, no telefon, helyette végtelen homokdűnék, eldugott oázisok, szinte megérinthető Tejút, mint az ezeregy éjszaka meséiben. Most te is belekóstolhatsz a legendás sivatagi karavánok mindennapjaiba.

Ha cégvezető vagy és izgalomba hoz egy ilyen lehetőség, nézd meg itt a teljes programot!

Posta Tibor